Mantelmeeuw redt Stormmeeuw

20 juni 2010. Afgebroken mast

Iedereen zat nog uit te puffen van zwemvestendag toen de pieper opnieuw ging: Mast overboord. Even ten Noordoosten van Venhuizen was bij een solozeiler de mast gebroken. Meestal alarmeert de Kustwacht Enkhuizen voor deze positie, maar de KNRM Enkhuizen was al bezig met een bijzondere klus.
Onze beide boten waren binnen tien minuten op weg. De Mantelmeeuw was uiteraard als eerste ter plaatse bij de meer dan 70 jaar oude Stormmeeuw. Deze had gisteren meegedaan aan een zeilwedstrijd voor historische schepen bij Edam. Ze was al bijna terug in de thuishaven Enkhuizen toen de mast overboord ging.

Er werden twee opstappers overgezet, die samen met de enige opvarende gingen proberen om de mast met alle zeilen en tuigage terug binnenboord te krijgen. Mochten ze dat niet voor elkaar krijgen, dan zou er gesleept moeten worden. De Zeehond werd daarom verzocht om voor alle zekerheid de sleeptros klaar te leggen.
Na verloop van tijd bleek dat het was gelukt om alles terug aan boord te krijgen. De Zeehond werd terug naar Wijdenes gedirigeerd. Het probleemjacht ging, begeleid door de Mantelmeeuw, op de motor richting een scheepswerf Ventis even ten zuiden van Enkhuizen met aan boord onze opstappers om de hele warboel binnenboord te houden. 

De Zeehond was om 17.00 uur terug op station, maar de Mantelmeeuw moest nog “even” naar Hoorn. De tank (ruim 300 liter) was zo goed als leeg en in Hoorn is de dichtstbijzijnde bunkerplaats. De Mantelmeeuw lag om 17.30 uur weer afgemeerd.

Diavoorstelling KNRM  

Zie hier een paar foto’s

Advertenties
Published in: on 25 juni 2010 at 21:36  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://stormmeeuw.wordpress.com/2010/06/25/mantelmeeuw-redt-stormmeeuw/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: